НАЧАЛО СТАТИИ РЕГИСТРАЦИЯ РЕЧНИК ЗА НАС УСЛОВИЯ, ЛИЧНИ ДАННИ

СТАТИИ-СЪВЕТИ

english

ЗАПАЗИ ЧАС
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
ДОВОЛНИ ПАЦИЕНТИ
СПЕШНИ КАБИНЕТИ
ТЕРАПЕВТИ
ХИРУРЗИ
ОРТОДОНТИ
ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ
ОРТОПЕДИ
ДЕТСКИ КАБИНЕТИ
ИМПЛАНТОЛОГИЯ
ЕНДОДОНТИ
ФИЗИОТЕРАПЕВТИ
АЛЕРГОЛОЗИ
РЕНТГЕН
 
АНКЕТА
 

          Защо посещавате този сайт?

 
Попаднах случайно
Търся стоматолог
Желая регистрация
Търся съвет
 
 ВИЖ РЕЗУЛТАТИ 


Автор: Д-р Ангел Милев

картинка

Бременността на жената носи един от най- високите рискове за развитие на стоматологични заболявания. Основните заболявания в устната кухина, с които се сблъсква жената, са заболявания на пародонта- гингивити и пародонтити и заболявания на зъбите- кариес и усложненията му- пулпити и периодонтити. 

За възникването на тези проблеми са виновни точно определени причини. 

Бременността винаги е съпроводена с изменение на хормоналния фон. Резултат на това се явяват изменения в кръвообръщението. При лигавиците- затрудняване в кръвоснабдяването. Това, на свой ред, способствува за възникването или обострянето на възпалителните заболявания в пародонта. Това произтича толкова често, че според статистиките между 30% и 100% от бременните жени страдат от гингивит и пародонтит.
Бременността винаги е съпроводена и с изменения в обмяната на калция. Ранните токсикози на бременността, съпроводени с повръщане и липса на апетит, водят до намалено постъпване на калций в организма. Същевременно, към 5-6 месец от бременността започва интензивно нарастване на скелета на бъдещото дете. Недостатъка на калций в кръвта на майката води до извличането му от нейната костна система. И първи от този процес страдат горната и дола челюст и зъбите. Алвеоларната кост задържаща зъбите губи калций, което способства за обостряне на пародонтитите.
Бременността - това е и време на обостряне на хроничните заболявания. Гастрити, дуоденити, ентерити, колити-всички те водят до намаляване усвояването на калций, което от своя страна - до снижаване на нивото му в организма. Зъбите също губят калций.

При бременността се променя и работата на слюнчените жлези. Именно в слюнката се съдържат реминерализираща смес от фосфати и калций. Обливайки зъбите, слюнката укрепва емайла, предотвратявайки развитието на кариес. При бременност защитните свойства на слюнката са рязко снижени, което води до агресивното развитие на кариес.
При бременните е отслабена и имунната система. Поради това в устната кухина произтича интензивно размножаване на микроби предизвикващи кариес и възпалителни заболявания на пародонта- гингивити и пародонтити. Тези възпалителни заболявания представляват опасност не само за зъбите, но и за целият организъм на майката, както и за организма на бъдещото дете. Както твърдят учените, при бременните жени имащи скрити огнища на инфекция, в 30% от случаите се наблюдава инфектиране и на плода. При такива деца значително по- често се срещат намаляване на имунният статус, нарушения в дейността на стомашно- чревният тракти и др. 

Поради това е така важно да се наблюдава бременната жена, да се изследва за предразположеноста и към кариес и заболявания на пародонта, както и своевременно да се лекува, да се прилагат професионална хигиена на устната кухина и специфични профилактични мероприятия.

bgmaps.comУлици/Адреси
ул./бул./пл./жк №/блок к-ще
Зъболекар в София Яворов - дентална клиника София Краун
   

2007-2021 Зъболекарите.инфо