НАЧАЛО СТАТИИ РЕГИСТРАЦИЯ РЕЧНИК ЗА НАС УСЛОВИЯ, ЛИЧНИ ДАННИ

СТАТИИ-СЪВЕТИ

english

ЗАПАЗИ ЧАС
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
ДОВОЛНИ ПАЦИЕНТИ
СПЕШНИ КАБИНЕТИ
ТЕРАПЕВТИ
ХИРУРЗИ
ОРТОДОНТИ
ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ
ОРТОПЕДИ
ДЕТСКИ КАБИНЕТИ
ИМПЛАНТОЛОГИЯ
ЕНДОДОНТИ
ФИЗИОТЕРАПЕВТИ
АЛЕРГОЛОЗИ
РЕНТГЕН
 
АНКЕТА
 

          Защо посещавате този сайт?

 
Попаднах случайно
Търся стоматолог
Желая регистрация
Търся съвет
 
 ВИЖ РЕЗУЛТАТИ 


Автор: Д-р Цвета Коцева

четка за зъби

Някои хора посещават стоматологичните кабинети с оплакване от повишена чувствителност и болка в зъбите. Най-честата локализация е в областта на зъбните шийки, но може да бъде и по дъвкателните повърхности и режещите ръбове на фронталните зъби. Тази неприятна чувствителност се дължи на загубата на твърда зъбна субстанция – ерозия на емайла, покриващ коронката на зъба или циментът, покриващ корена на зъба.

При напредването на процеса се открива подлежащата тъкан – дентин. Той е изграден от множество каналчета, в които се намират нервни влакна оградени с течност. При докосване на открития дентин, термично или химично дразнене, въздушен поток и др. тази течност се раздвижва, дразни нервните влакана, които предават сигнала до пулпата. Човек осъзнава това дразнене като остра, стрелкаща и спонтанна болка.
В областта на зъбните шийки появата на открит дентин се благоприятства от следните фактори:
- много тънък емайлов слой
- мек коренов цимент, който е по-податлив към абрзио.

Ерозиите на твърдите зъбни тъкани най-често са химично индуцирани, т.е. не се дължат на микроорганизми. Киселинната загуба на емайл в областта на зъбната шийка най-често се дължи на повишена употреба на:
- плодови сокове и газирани напитки
- кисели плодове и зеленчуци
- т.н. „кисели”лекарства, например Vit C и Aspirin.
Това киселинно въздействие обаче винаги е комбинирано с механична причина например неправилна или агресивна техника на четкане на зъбите. Киселинна ерозия на емайла може да има не само от външно поемани киселини, но и от фактори, определящи вътрешното им отделяне, например:
- при повръщане
- при оригване – с отделяне на стомашни киселини
- при заболявания като Anorexia и Bolemia

Повишената чувствителност може да се дължи още на:
- избелване на зъбите. 50-75% от пациентите съобщават за такава чувствителност.
- при резки температурни амплитуди – редуване на топли и студени напитки се получават пукнатини в емайла, които могат да са причина за свръхчувствителност.
- вредни навици като стискане и скърцане със зъби водят до повишено изтриване на емайла и оголване на дентина. (За 1 год. зъбният емайл се абразира 9-10 микрона.)
- пародонтални заболявания, водещи до отдръпване на венеца и оголване на корена на зъба, също могат да са причина за повишена чувствителност.

ТЕРАПИЯ НА ЗЪБНАТА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ

1. Инструкции към пациента за щадящи техники на измиване на зъбите с подходяща четка.
!!! Важно е пациентите да знаят, че след консумация на кисели храни и напитки трябва да се изчака 30 мин., по-добре цял час преди да се измият зъбите, за да може след агресията на киселите продукти да се даде шанс на ецваните зъбни повърхности за реминерализация.

2.Съвети за нормализиране и оптимизиране на хранителния режим.
!!! Важно е пациентите да знаят, че газираните напитки имат рН (киселинност) по-висока от тази на стомашния сок.

3. При вредни навици и отклонения в оклузията своевременно трябва да се проведе адекватно лечение.

4. Затваряне на дентиновите каналчета, за да се спре движението на дентиновия ликвор.
Това се постига по различни начини:
- използване на зъбни пасти със съединение на флуориди, които образуват преципитати, спиращи движението на дентиновата течност.
- зъбни пасти със специални вещества, като калиев нитрат. Калиевите йони дифундират (проникват) в дълбочина до пулпата и снижават прага на дразнене.
- чувствителните зъби могат да бъдат покрити от стоматолога с хлорхексидинови и флуорни лакове, който образуват преципитати, запушващи дентиновите каналчета.

Най-доброто, което можете да направите, за да се предпазите от неприятните изживявания свързани със зъбната чувствителност е да не допускате тя да се появи. За тази цел посещавайте редовно вашия стоматолог и се вслушвайте в неговите съвети. За мен цената на профилактиката винаги е оправдана. Редовни, обстойни профилактични прегледи, с добре осмислена клинична информация, разбираемо поднесена на пациента с цел мотивация за профилактика, лечение или релечение, заедно с редовното профилактично професионално почистване на зъбите, е най-доброто, което пациентът може да получи от стоматолога си.

bgmaps.comУлици/Адреси
ул./бул./пл./жк №/блок к-ще
Зъболекар в София Яворов - дентална клиника София Краун
   

2007-2021 Зъболекарите.инфо