НАЧАЛО СТАТИИ РЕГИСТРАЦИЯ РЕЧНИК ЗА НАС УСЛОВИЯ, ЛИЧНИ ДАННИ

СТАТИИ-СЪВЕТИ

english

ЗАПАЗИ ЧАС
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
ДОВОЛНИ ПАЦИЕНТИ
СПЕШНИ КАБИНЕТИ
ТЕРАПЕВТИ
ХИРУРЗИ
ОРТОДОНТИ
ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ
ОРТОПЕДИ
ДЕТСКИ КАБИНЕТИ
ИМПЛАНТОЛОГИЯ
ЕНДОДОНТИ
ФИЗИОТЕРАПЕВТИ
АЛЕРГОЛОЗИ
РЕНТГЕН
 
АНКЕТА
 

          Защо посещавате този сайт?

 
Попаднах случайно
Търся стоматолог
Желая регистрация
Търся съвет
 
 ВИЖ РЕЗУЛТАТИ 


Автор: Д-р Влахова

Д-р Димитрина Влахова от Слънчев бряг разказва за Детската стоматология.

 

Съвременната детска стоматология разполага с нови методи и средства, които позволяват успешното лечение на временни и постоянни зъби. Новите разбирания за богатите регенеративни способности на детския организъм позволиха лечение на пулпитни временни и постоянни детски зъби без да се налага умъртвяването им, а със стремеж да се запазят витални. Използването на гласйономерни цименти за обтуриране на временни зъби, дава и последващата им защита от кариес, излъчвайки флуорни йони, които реминерализират зъба.

 

Лечението и профилактиката на кариеса на временните зъби е важно, тъй като те остават в детската уста до около 12-годишна възраст. До тази възраст те се сменят постепенно с постоянни и трябва да служат на детето както постоянните зъби в устата на възрастния. Освен това усложненията на кариеса на временните зъбки /пулпит и периодонтит/ се отразяват негативно върху минерализацията на зародишите на постоянните зъби, които се изграждат точно под корените на временните зъби. Ето защо новопробилите детски зъби могат да бъдат с намалена минерализация и предразположени към кариес.

 

Разбира се, по-добра от лечението е профилактиката на кариеса на детските зъби. Тя трябва да започне още от бременността на бъдещата майка с правилно хранене и поддържане на добра устна хигиена. Трябва да продължи и в ранна детска възраст с приучаване към използването на четка и паста за зъби и разпознаването на ‘’добрите и ‘’лошите’’ за зъбите храни. Предпазването от кариес на новопробилите и неустойчиви първи постоянни кътници може да стане и с използването на специални обтуровъчни материали, нар.силанти, които запечатват вдлъбнатинките на зъбите, където се развива кариеса. Целта им е да предпазят зъба в първите му години до пълното му узряване.

 

Нашият съвет е да водите редовно вашето дете на профилактични стоматологични прегледи, а не когато вече има болка.

bgmaps.comУлици/Адреси
ул./бул./пл./жк №/блок к-ще
Зъболекар в София Яворов - дентална клиника София Краун
   

2007-2021 Зъболекарите.инфо