НАЧАЛО СТАТИИ РЕГИСТРАЦИЯ РЕЧНИК ЗА НАС УСЛОВИЯ, ЛИЧНИ ДАННИ

СТАТИИ-СЪВЕТИ

english

ЗАПАЗИ ЧАС
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
ДОВОЛНИ ПАЦИЕНТИ
СПЕШНИ КАБИНЕТИ
ТЕРАПЕВТИ
ХИРУРЗИ
ОРТОДОНТИ
ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ
ОРТОПЕДИ
ДЕТСКИ КАБИНЕТИ
ИМПЛАНТОЛОГИЯ
ЕНДОДОНТИ
ФИЗИОТЕРАПЕВТИ
АЛЕРГОЛОЗИ
РЕНТГЕН
 
АНКЕТА
 

          Защо посещавате този сайт?

 
Попаднах случайно
Търся стоматолог
Желая регистрация
Търся съвет
 
 ВИЖ РЕЗУЛТАТИ 


Автор: Zabolekarite.info

Здравейте Д-р Смилов, Бихте ли разказали на нашите читатели за себе си и как решихте да станете зъболекар?

Здравейте!  Завършил съм Медицински университет-София, Факултет по дентална медицина, веднага след това се ориентирах към имплантологията и оралната хирургия. Решението си да стана зъболекар взех окончателно когато бях на 7 год. Развих абсцес на млечен зъб и зъболекарката, която посетих ме спечели завинаги, плени ме с отношението си. От този момент желанието ми бе да стана зъболекар. Превърна се в детската ми мечта. Сбъдна се!

Какво Ви носи удовлетворение в работата?

Удовлетворението от работата е нещо много лично, комплексно и трудно обяснимо. Когато видиш добрия краен резултат, то тогава идва и удовлетворението.

А какви трудности срещате?

Трудностите в нашата професия са ежедневие. Все пак работим с живи хора. Човешката уста е силно агресивна среда, която много често води до усложнения, предвидими и непредвидими. Трудности идват и когато не намираме точната колаборация с пациента. За радост все повече хората подхождат с внимание и загриженост към своето орално здраве.

Разкажете ни за Вашия екип и какво Ви сплотява?

Екипът на Дентална клиника-“София Краун” е многопрофилен. Изграден е от приятели, роднини и дългогодишни колеги. Покрили сме всички възможни дисциплини в денталната медицина. Сплотява ни доверието един към друг и доказаният професионализъм, а също така и пациентите, които са едни прекрасни хора.

Един от най-срещаните проблеми при по-възрастните хора е парадонтитът или както по-често му казваме „парадонтозата”. Какво бихте посъветвали нашите читатели за това как да се грижим по-добре за венците си, за да ги поддържаме здрави? А какво да правим когато парадонтитът е вече факт? 

Бих посъветвал да се използват всички възможни методи и способи за профилактика. Да не се избягват четката, пастата за зъби, конците, водите за уста и т.н. Също така, пациентите да се образоват при техните дентални лекари и да избягват непрофесионални “мнения” из интернет пространството. А когато вече пародонтитът е налице, то веднага да потърсят компетентно мнение при зъболекар.

Ченета или имплантати?

“Ченетата” са нещо много добро и доказано във времето, но имплантите са още по-добро. За това бих казал: винаги когато може – импланти, а когато не може – протези върху импланти!

Има ли възраст, в която е препоръчително да си сложим брекети или шини, и каква е тя? 

Точно определена възраст няма. За това, винаги когато имате съмнения за проблем се консултирайте със зъболекар и той ще Ви каже какво да предприемете, или поне ще ви насочи към тесен специалист.

Миенето на зъбите с четка и чистенето с конец не е ли нож с две остриета? Ако например използваме твърда четка или неправилно почистваме с конец рискуваме ли да увредим венците и зъбния емайл?

За да бъде почистването на зъбите правилно и без риск за зъбите и венците, то зъболекарят може да каже кое и как е най-правилно във всеки един случай.

Обикновено ходим на зъболекар когато ни заболи зъб. Доколко е необходимо да ходим на профилактичен преглед без да имаме оплаквания и колко често трябва да правим това?

Задължително е посещението при лекар по дентална медицина поне два пъти годишно. В тези визити също така трябва да се извършва и щателно почистване на зъбен камък. Именно той е един от съществените фактори за развитието и хронифицирането на пaродонтита.

Страхът от ходенето на зъболекар често е причина да отлагаме това напред във времето докато стане неотложно. Според Вас страхът опасен ли е или е полезен?

Страхът идва от неизвестното, от очакването за болка и страдание. Това е естествен защитен механизъм, но и много опасен, защото всяко едно отлагане във времето може да доведе дори и до животозастрашаващи състояния.

И накрая, след дългия работен ден, как си почивате? 

Ежедневието ми е изключително динамично и напрегнато. При работен ден от 14 часа не остава много време за пълноценна почивка, но за това при първа възможност излизам извън града със семейството или приятели.

bgmaps.comУлици/Адреси
ул./бул./пл./жк №/блок к-ще
Зъболекар в София Яворов - дентална клиника София Краун
   

2007-2021 Зъболекарите.инфо