НАЧАЛО СТАТИИ РЕГИСТРАЦИЯ РЕЧНИК ЗА НАС УСЛОВИЯ, ЛИЧНИ ДАННИ

СТАТИИ-СЪВЕТИ

english

ЗАПАЗИ ЧАС
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
ДОВОЛНИ ПАЦИЕНТИ
СПЕШНИ КАБИНЕТИ
ТЕРАПЕВТИ
ХИРУРЗИ
ОРТОДОНТИ
ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ
ОРТОПЕДИ
ДЕТСКИ КАБИНЕТИ
ИМПЛАНТОЛОГИЯ
ЕНДОДОНТИ
ФИЗИОТЕРАПЕВТИ
АЛЕРГОЛОЗИ
РЕНТГЕН
 
АНКЕТА
 

          Защо посещавате този сайт?

 
Попаднах случайно
Търся стоматолог
Желая регистрация
Търся съвет
 
 ВИЖ РЕЗУЛТАТИ 


Автор: NAIS Dental Polishers

*Братя, но не близнаци*

Много от нас са слушали като малки приказката за диаманта и графита, случайно събрани в една стая. Красивият и блестящ диамант украсявал пръстен, графитът бил в молив оставен на бюрото. Графитът се ядосал на надменността на диаманта и му обяснил, че те двамата – диамантът и графитът са братя, защото и двамата се състоят от въглерод.

Колкото и да е поучителна тази история, диамантът винаги ще остане царят на минералите, защото димантът е най-твърдия естествен материал по таблицата на Моос и въобще в природата, докато графитът е един от най-меките. И въпреки всеобщото мнение, диамантите не само красят красивите жени, но ежедневно помагат на хората в много трудни и деликатни операции.

*Малко диамантена история*

Диамантите са познати от древни времена, първоначално открити и оценени в Индия. Но първите, които превръщат диамантите в индустрия са Южно-африканците. До средата на миналия век там са добивани 90% от диамантите по света.

Диамантовите мини се намират в особени, ултрабазични скали наречени в чест на мястото на първите находища Кимберли - «кимберлити». Там, под въздействието на високата температура и високо налягане, образувано при «избухването» на лавата през ръкав към повърхността, въглищните пластве изкристализирали под формата на диаманти.

Днес, находища на диаманти има в 20 страни по цял свят. Най-големите са в няколко Африкански държави, Бразилия, Австралия и в Сибир, Русия.

*Индустриалните диаманти, що е то? *

В миналото диамантите били употребявани само за бижутерски цели, но постепенно хората започнали да оценяват тяхните физически качества и да ги ползват за много по-практични цели.

Днес едва около 10% от добива на диаманти отива по лъскавите витрини на бижутерските магазини. Останалите, наречени Индустриални диаманти «работят» в тежката и леката промишленост, в минното дело, в машиностроенето, с диамантите се ускорява пробиването и на най-твърдите скали, диамантени остриета режат с огромна прецизност, с диамантени филтри се изтеглят най-тънките метални жички.

*Диамантен прах за зъбно здраве*

Дори най-дребните елементи и диамантеният прах имат изключително широко използване в няколко области, особено в денталната медицина и бижутерията. С помощта на диамантени абразивни пасти /diamond polishers/ се шлифоват най-плътните и същевременно най-чуствителни материали, метали и керамика, защото няма други вещество, което да е превъзхожда диаманта по якост.

Интересно е, че терминът diamond polishers означава и професията на хората, които превръщат грубия необработен диамант в искрящо бижу. Те, също като денталните специалисти работят с огромна концентрация и внимание в детайла. Работата им изисква търпение и желязна ръка - точно както на зъболекарите, на които се пада трудната задача да изглаждат и полират малки детайли директно в устата на пациента.

Абразивни пасти и абразивни инструменти са незаменими за денталните техници, които изготвят деликатни и сложни протезни кострукции, корони и мостове, чиято форма трябва съвършено да отговаря на мястото на поставяне.

Под формата на прах абразивът се нанася върху специално направени накрайници, които, от своя страна се слагат на зъботехническите и зъболекарските машинки. Тези накрайници носят общото наименование dental polishers имат най-разнообразна форма и големина, така че да достигат всички повърхности и да обработват материала по няколко различни начина – от оформянето до полирането до блясък.

*Като заключение *

Всяко хубаво нещо изисква време и усилие, а когато се касае до човешкото здраве не можем да пестим от нищо. Диамантите присъстват, макар и толкова ненатрапчиво, в работата на денталните професионалисти днес, позволявайки им да представят най-добрите продукти и услуги на своите клиети. Без да го осъзнават, всеки път когато се радват на своето възстановено здраве и красота, пациентите се отблагодаряват и на всички, тези, които превръщат диамантите в удобен дентален инструмент.

bgmaps.comУлици/Адреси
ул./бул./пл./жк №/блок к-ще
Зъболекар в София Яворов - дентална клиника София Краун
   

2007-2021 Зъболекарите.инфо