НАЧАЛО СТАТИИ РЕГИСТРАЦИЯ РЕЧНИК ЗА НАС УСЛОВИЯ, ЛИЧНИ ДАННИ

СТАТИИ-СЪВЕТИ

english

ЗАПАЗИ ЧАС
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
ДОВОЛНИ ПАЦИЕНТИ
СПЕШНИ КАБИНЕТИ
ТЕРАПЕВТИ
ХИРУРЗИ
ОРТОДОНТИ
ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ
ОРТОПЕДИ
ДЕТСКИ КАБИНЕТИ
ИМПЛАНТОЛОГИЯ
ЕНДОДОНТИ
ФИЗИОТЕРАПЕВТИ
АЛЕРГОЛОЗИ
РЕНТГЕН
 
АНКЕТА
 

          Защо посещавате този сайт?

 
Попаднах случайно
Търся стоматолог
Желая регистрация
Търся съвет
 
 ВИЖ РЕЗУЛТАТИ 


Автор: Ален Мак

Ален Мак

За пръв път се споменава за паста за зъби в творбите на Иберий от 1550 г. пр.Хр., в които са поместени медицински и стоматологични рецепти, събирани с години. В тях са описани комбинации от растителни и минерални средства като алое, лук, смола, мед и др., от които са се приготвяли древните пасти за зъби. Основата им е била от смола, ползвали са много мед, а за ароматизатор- тамян. Приготвяли са се от древните лечители, които чрез пастите си са облекчавали стоматологични проблеми на древните хора и са печелили доверието и страхопочитанието им.
В древнокитайски текстове също се срещат рецепти със соли, мускус и други непознати днес съставки.
Всеизвестен факт е, че древните гърци са отдавали огромно значение на външната красота, а следователно са се грижели за усмивката си. За да поддържат белотата й са ползвали различни абразивни вещества, раковини, корали, талк и соли, които са ползвали като стрит прах или размесени в мед, който според тях е притежавал силно магическо действие. Понякога са почиствали зъбите си и с пемза или животински нокти. Намерени са редица различни формули на древногръцки пасти, които в повечето случай са били свързвани с култ към боговете и вяра в мистицизма.
И в древноримската литература има подробна информация за различни почистващи и полиращи средства за устна хигиена- раковини, дървени трески, нокти на животни, треви и билки.
По това време заселниците на Стария континент са били по-диви и не са отдавали такова значение на устната си хигиена. И все пак има свидетелства за средства за измиване на зъбите- най-често под формата на стрити сухари.
През Средновековието устната хигиена е имала сериозни трудности за развитието си. Грижата за здравето се е възприемала като грижа за тялото за сметка на душата. Рецептите на пасти или прахове за почиствани са се считали за магьосничество. Ето защо цели столетия хората не са полагали никакви грижи за устната си кухина.
През ХVІІ век се е считало, че емайлът подобно на кожата се самовъзстановява и поради това схващане не се е отдавало голямо значение на нарушаването на неговата цялост.
Знаменателна за историята на стоматологията дата е 1824 г., през която Пийбоди е наредил да се приготвя смес за почистване на зъбите, така както сапунът измива кожата на тялото.
През 1853 г. Джон Харис е предложил в пастите за зъби да се ползват освен абразивни частици и тебешир. Скоро след това компания S.S.White пуска на пазара следните продукти за почистване на зъби: прах, течност, паста и твърдо вещество. Във формулата им влизала: масла от кокосови орехи, бяла захар, почистващи и ароматизиращи вещества. Тези продукти били много модерни и се ползвали с голям успех до края на ХІХ в.
Точно през този период - края на ХІХ в. се появили зъболекари, които създавали различни средства за устна хигиена, а в индустрията се появило ново направление- производство на паста и прах за почистване на зъбите.
Пастите за зъби се произвеждали от предприемчивите индустриалци, докато праховете - от аптекарите.
Тези прахове имали голяма популярност, защото хората били свикнали с тях, а и били по-евтини. Но също така поради абразивните им съставки изтънявали зъбния емайл и причинявали хиперчувствителност на зъбите, а и употребата им била по-трудна, тъй като лесно се изсипвали от четката.
Пастите за зъби са представлявали смес от различни пудри с активни съставки, разбъркани и споени от желеобразна маса. Първоначално тя била на основата на нишесте, разтворено в глицерина, а по-късно била заменена с целулоза.
Счита се, че през 70-те години на ХІХ век в Америка е поставено началото на първото масово производство на пасти за зъби, а през 90-те години на ХІХ век са се появили туби като съвременните.
През 1925 г. в "Ален мак" е произведена първата в България паста за зъба "Зора", разфасована в туба.
В наши дни процесът на еволюция на пастата за зъби далеч не е приключил- едни продукти умират, други идват на тяхното място. В резултат от непрестанната работа на специалисти и учени ежедневно получаваме все по-добри продукти за устна хигиена, които са в състояние да решат почти всичките ни стоматологични проблеми.

bgmaps.comУлици/Адреси
ул./бул./пл./жк №/блок к-ще
Зъболекар в София Яворов - дентална клиника София Краун
   

2007-2021 Зъболекарите.инфо