НАЧАЛО СТАТИИ РЕГИСТРАЦИЯ РЕЧНИК ЗА НАС УСЛОВИЯ, ЛИЧНИ ДАННИ

СТАТИИ-СЪВЕТИ

english

ЗАПАЗИ ЧАС
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
ДОВОЛНИ ПАЦИЕНТИ
СПЕШНИ КАБИНЕТИ
ТЕРАПЕВТИ
ХИРУРЗИ
ОРТОДОНТИ
ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ
ОРТОПЕДИ
ДЕТСКИ КАБИНЕТИ
ИМПЛАНТОЛОГИЯ
ЕНДОДОНТИ
ФИЗИОТЕРАПЕВТИ
АЛЕРГОЛОЗИ
РЕНТГЕН
 
АНКЕТА
 

          Защо посещавате този сайт?

 
Попаднах случайно
Търся стоматолог
Желая регистрация
Търся съвет
 
 ВИЖ РЕЗУЛТАТИ 


Автор: Ален Мак

Ален Мак

Ако искате да съхраните здравето на Вашата усмивка, трябва да помните, че изключително важно какво ядете, както и колко често се хранете. Храната влияе на зъбите и устната Ви кухина дълго, след като сте я преглътнали. Захарите (глюкоза, фруктоза, малтоза и лактоза), които се съдържат в нея, влизат в реакции с микроорганизмите и естествената микрофлора на устната Ви кухина в продължение на поне 20 минути. През този период зъбите Ви са изключително уязвими.

Краткотраен ефект от поемането на храната
Когато бактериите в устната Ви кухина взаимодействат със захарите, произвеждат киселини, които сериозно могат да разрушат емайла на зъба. Този процес се нарича деминерализация. Зъбите имат свойството да възстановяват минералната си повърхност- това е естествен процес и се нарича реминерализация. Слюнката подпомага този процес, така както и някои храни.

В момента, в който минералите се унищожават по-бързо, отколкото естествено се възстановяват, започва процесът на разрушаване на зъбите.

Ето защо ако изядете сладкиш непосредствено след вечеря няма да е толкова вредно, колкото ако го ядете на малки хапки през целия ден и по този начин постоянно излагате зъбите си на опасност от разваляне.

От другата страна има храни, които защитават зъбите, тъй като повишават слюноотделянето и неутрализират формирането на киселини.

Дъвченето на дъвки без захар също Ви помага в борбата срещу кариес. Xylitol, често срещана съставка в такива дъвки, намалява боря на бактерии в устната кухина. Също така повечето дъвки намаляват слюноотделянето.

Дълготраен ефект от поемането на храната
Устата Ви се влияе много от храната, която поемате и грижите, които полагате за нея. Ако те не са правилни, рискувате да загубите преждевременно зъби или да си причините сериозен периодонт и лош дъх. Проблемно хранене се отразява първо на здравето на устата.

Какво да ядем?

 • зърнени култури - ориз, овесено брашно, пълнозърнест хляб

 • зеленчуци - зелени и оранжеви- броколи, моркови, целина, краставици, домати

 • много и разнообразни плодове- горски, портокали, грозде, пъпеш, круша и мандарина; нарязани плодове в собствен сок

 • месо, пиле, пуйка и риба

 • ядки, слънчоглед и тиквени семки

 • негазирани напитки

 • несолени ястия

 • по-малко алкохол

Вашата диета, също като пирамида, трябва да има 2 здрави стълба- поне 2½ купи със зеленчуци всеки ден; поне 3 чаши мляко, богато на калций; кисело мляко, сирене и кашкавал; храни, богати на протеини, яйца и ядки. Яжте умерено мазнини и сладки храни.

За да предотвратите проблеми със зъбите ще Ви помогнат и слединте съвети:

1. Ограничете храненията между основните яденета, за да намалите времето, през което нивото на киселини е опасно високо за здравето на Вашите зъби.
Ако все пак не можете да устоите на изкушението, помнете, че:

 • Най-добрия избор — сирене, кашкавал, месо, ядки или мляко. Тези храни осигуряват калций и фосфор за реминерализация на емайла и ограничават действието на киселините.

 • Среден избор — твърди плодове като ябълки и праскови и зеленчуци. Макар и в твърдите плодове да има захари, те имат голямо съдържание на вода, която потиска действието на захарите. Също така те стимулират слюноотделянето. В зеленчуците не се съдържат достатъчно карбохидрати, които да са опасни.

 • Най-лошият избор — сладки, шоколадови десерти, кексове, торти, сухари, хлебчета, бисквити, банани, сушени плодове, пържени картофи и други пържени храни. Тези храни изобилстват на захари, които в контакт с бактериите в устата отделят киселини. Този проблем може да е и по-голям, ако част от храната полепне по зъбите Ви.

2. Ограничете приемането на газирани напитки, в това число подсладено кафе или захар. Плодовите сокове или фрешове също съдържат високо количество захари.

 • Най-добрия избор — чай без захар, мляко и вода, особено флуорирана вода. В чаят също се съдържа флуор, който заздравява емайла. Водата спомага за отмиване на бактериите в устната кухина.

3. Избягвайте да смучете сладки или ментови бонбони. В тях има много голямо количество на захари.

4. Много кисели храни (като лимони) могат допълнително да спомогнат деминерализацията на емайла.

5. Мийте зъбите си поне 2 пъти дневно, през останалото време дъвчете дъвка без захар.

bgmaps.comУлици/Адреси
ул./бул./пл./жк №/блок к-ще
Зъболекар в София Яворов - дентална клиника София Краун
   

2007-2021 Зъболекарите.инфо