НАЧАЛО СТАТИИ РЕГИСТРАЦИЯ РЕЧНИК ЗА НАС УСЛОВИЯ, ЛИЧНИ ДАННИ

СТАТИИ-СЪВЕТИ

english

ЗАПАЗИ ЧАС
НАУЧИ ПОВЕЧЕ
ДОВОЛНИ ПАЦИЕНТИ
СПЕШНИ КАБИНЕТИ
ТЕРАПЕВТИ
ХИРУРЗИ
ОРТОДОНТИ
ЕСТЕТИЧНА СТОМАТОЛОГИЯ
ОРТОПЕДИ
ДЕТСКИ КАБИНЕТИ
ИМПЛАНТОЛОГИЯ
ЕНДОДОНТИ
ФИЗИОТЕРАПЕВТИ
АЛЕРГОЛОЗИ
РЕНТГЕН
 
АНКЕТА
 

          Защо посещавате този сайт?

 
Попаднах случайно
Търся стоматолог
Желая регистрация
Търся съвет
 
 ВИЖ РЕЗУЛТАТИ 


Автор: Д-р Цвета Коцева

схема на зъба

Дъвкателният апарат се състои от зъби, пародонт, кости, две темпоромандибуларни стави, които държат долната челюст и дъвкателни мускули.

Зъбът се състои от коронка и корен. Зъбната коронка е изградена от емайл, дентин и пулпна камера. Най-горната - твърда, прозрачна и лъскава обвивка на зъба се нарича емайл. Изграден е главно от неорганични вещества. Това го прави устойчив при дъвчене и способен да защитава подлежащите тъкани.

Под емайла се намира зъбно вещество наречено дентин. Той е изграден от гъста мрежа от дентинови каналчета. В дентиновите каналчета проникват нервни влакна, които стигат до границата с емайла и на тях се дължи голямата болкова сетивност на тази част на зъба (емайло-дентинова граница). Дентинът е по-богат на органични вещества, затова има жълтеникав оттенък от където идва и различната нюансираност в цвета на зъбите. Той е по-мек и по състав е подобен на човешките кости. Дентинът подплатява емайла, а с нервните влакънца в него осъществява сетивна и градивна функция.

Зъбните корени са изградени от сходно на дентина вещество наречено цимент. Циментът се отделя през целия живот и е най-дебел при апекса, а в шийката е най-тънък.

Кухината на зъба е изпълнена с мекото вещество наречено пулпа. Пулпата храни зъба и от нея идва най-голямата част от неговата сетивност. Тя е богато инервирана и при нейното възпаление се получават силни болки.

Около зъба се намира зъбодържащият апарат наречен пародонт. Той включва периодонциум, околозъбна кост и венец. Периодонциумът е “амортисьорът” на зъба. Основна структура в него са колагеновите влакна, които при хранене се опъват, т. е. зъбът опъва, а не натиска костта. Затова спомага и богатото кръвоснабдяване, нещо като омекотителна възглавница около зъба. Венецът предпазва и обвива костта около зъба и също участва в дъвкателния процес. Той е прилепнал плътно към костта около него, като само малка част е свободна – около зъбната шийка – мястото се нарича венечен джоб. При здрав пародонт нормалната му дълбочина е максимум 2мм. Периодонциумът има ф-ма на пясъчен часовник. Най-тесен е в средата на корена. Колагеновите влакна вървят косо и леко се удължават при натиск, без да са еластични.Това осигурява физиологична подвижност на зъба. Дъвкателното налягане се предава не като натиск, а като теглене. В периодоонциума има рецептори за болка, докато в спонгиозата на костта- няма.

При възпаление в периодонциума се повишава налягането, притискат се нервите и болковите рецептори в кръвоносните съдове – получава се урадиираща болка.

Компактата на костта (lamina dura) е перфорирана от фолкманови канали, през който преминават кръвоносни съдове и нерви от костта към периодонцоума. Те не позволяват при възпаление да се повиши налягането в периодонциума толкова много, както това става в затворената пулпна камера, затова периодонтитната болка е по-слаба от пулпитната.

Когато дъвчем храната дъвкателните повърхности на горните и долни зъби се трият. Върху всеки зъб има миниатюрни точкови контакти, където се развиват сили от порядъка на 80-100кг. Ето защо от огромно значение е правилното възстановяване на тези повърхности от най-малките пломби до целите протези. Съществува специална наука - гнатология – наука за оклузалните и артикулационните съотношения (контактите в покой и хранене).

Всяка промяна в оклузалната анатомия на зъба чрез поставената обтурация води до промени в оклузалната хармония, пародонтални проблемии увреждане на темпоромандибуларната става.

Ако един контакт е по-плътен се уврежда пародонта на зъба – натоварва се само той. Ако при възстановяването на зъба той се направи по-нисък – не участва в храненето, а това го изключва от функция или се налага (несъзнателно) по-усилено дъвчене върху него и отново се натоварва неправилно.

усмивка

Зъбът е едно произведение на природата, което трябва да бъде пресъздадено от стоматолога максимално близко до оригинала. Денталните лекари трябва да се стремят да използват методи на лечение, които запазват максимално естествените зъбни тъкани. На човек емайл се дава само веднъж в живота и ако го загуби, това е безвъзвратно. Затова основополагаща концепция в съвременната стоматолоия е минимално инвазивната стоматология.

Основните принципи на минимално инвазивната стоматология са:

  • Ранно идентифициране и оценяване на потенциалните рискови фактори във възможно най-ранен стадий, за да се подпомогне предотвратяването появата на кариес, чрез елиминиране или намаляване на тези рискови фктори.

  • Установяване на причините за развитие на кариозния процес

  • Съставяне на план за профилактика.

  • Назначаване на етиопатогенетично лечение с прием на биоактивни реминерализиращи средства. Средствата отделени за профилактика, с цел предпазване от заболяване не са загубени, а са най-доброто капиталовложение за Вашето здраве.

  • Възстановяване на зъба по консервативен път.

Традиционният хирургичен подход на изпиляване и запълване третира само симптомите на заболяването, а не причината, като не обръща внимание на превенцията. Съвременната дентална медицина оценява този метод като недостатъчно ефективен, тъй като не лекува заболяването и основният проблем е, че може да ни въвлече в един непрекъснат процес на подменяне на възстановяването, при което кавитетът става все по-голям, обтурацията се подлага на увеличаващо се натоварване и зъбът отслабва.

Когато е необходимо провеждане на лечение на кариозните дефекти по хирургичен път, стремежът е да се запазят максимално количество зъбни структури и да се използват био-активни материали, които помагат да се възстанови деминерализирания емайл и да се предпази от по-нататъшна увреда.

При минимално инвазивната техника не се препарират макроретенции, т.е. не се отнемат излишно ТЗТ(твърди зъбни тъкани). Извършва се некротомия на кариозния разпад, премахва се единствено необратимо променения денин, запазва се и укрепва отслабения, но здрав емайл на зъба. Напълно неприемливо е да жертваме естествени зъбни тъкани чрез препарирането на големи кавитети по старата концепция за „разширение с цел предпазване”.

Със съвременните адхезиви и нанохибридни композити могат да се постигнат по-добри резултати отколкото с изрязването на естествените зъбни тъкани и заместването им с изкуствени (коронки).

Нов метод в стоматологията, използващ методите на минималната интервенция са директните реставрации на зъбите.

Лечението започва с поставяне на упойка. Следва почистване на зъба от кариеса (а при некариозните процеси – лекото награпавяване на емайл и дентин. При минимално инвазивната техника не се препарират макроретенции, т.е. не се отнемат излишно ТЗТ(твърди зъбни тъкани). Извършва се некротомия на кариозния разпад, премахва се единствено необратимо променения денин, запазва се и укрепва отслабения, но здрав емайл на зъба. Поставя се кофердам – гумено платно прикрепено плътно около зъба с помоща на клампи, което изолира зъба от слюнката, осигурява чисто и сухо поле за стоматолога и комфорт за пациента. След това емайлът и дентинът се обработват с киселинен разтвор, който награпавява зъбната повърхност и така я увеличава многократно. Поставя се адхезивът (бондинг агентът) и се полимеризира с фотополимерната лампа. Следва поетапно поставяне на ФП и осветяването му, за да се втвърди добре. Ако липсват стени се поставят матрици и клинчета ( “кофраж”).

При реставрацията на зъба е необходимо да се направи функционален моделаж като чрез построяването на туберкули се подпомага дъвкателната функция. Точното моделиране на оклузалната зъбна анатомия спомага за направата на адекватни оклузални контакти. Смилането на храната е много по-ефективно от плоската равнина.Освен това се постигат високи естетични критерии. Последните етапи са финиране и полиране на повърхността – за по-голяма трайност, за гладкост и блясък. В противен случай се получава микропросмукване след време, а то е основният фактор за вторичен кариес. Възстановяването на зъба, неговата форма, цвят и големина – това е изключително прецизна работа и в голяма степен се доближава до произведенията на изкуството.

bgmaps.comУлици/Адреси
ул./бул./пл./жк №/блок к-ще
Зъболекар в София Яворов - дентална клиника София Краун
   

2007-2021 Зъболекарите.инфо